Ohjeita sähkökatkojen varalta

Sähkökatkon tullessa

Jos sähkökatko tulee, voit toimia seuraavasti:

Jos kysymyksessä on sähköyhtiön linjatöistä johtuva sähkönjakelun keskeytys, on yhtiö pyrkinyt ilmoittamaan siitä ennakkoon.

Onko naapureilla sähköt päällä? Toimivatko katuvalot/pihavalot tai onko sähköä muuten saatavilla?

Jos sähkö puuttuu isolta alueelta, niin vika on todennäköisesti jo Lehtimäen Sähkö Oy:n tiedossa, ja sähköä palautellaan mahdollisimman pian. Mikäli sinulla on tietoa vikapaikasta, ota yhteyttä vikanumeroon. Se nopeuttaa sähkön palautumista. Älä kuitenkaan mene lähelle havaitsemaasi vikapaikkaa äläkä koske esimerkiksi sähkölinjaan nojaavaa puuta.

Mikäli katkon piirissä on vain muutama talo pienellä alueella, kannattaa soittaa vikapäivystykseen

 050 414 3053.

Mikäli sähkö puuttuu vain omasta talosta tai huoneistosta, kannattaa ensin tarkastaa oman keskuksen sulakkeiden kunto ja pääkytkimen asento. Sulakkeita voi olla myös ulkona sähköpylväällä. Sähkö voi puuttua osittain tai kokonaan. Mikäli olet vasta muuttanut huoneistoon, olethan muistanut tehdä sähkösopimuksen? Jos omassa keskuksessa kaikki näyttää olevan kunnossa ja sopimusasiat järjestyksessä, on syytä soittaa vikapäivystykseen. Päivystäjä käy tutkimassa sähköverkon kunnon. Käynti on maksuton, jos vika on Lehtimäen Sähkö Oy:n verkossa, mutta maksullinen vian ollessa asiakkaan sähköasennuksissa.

Säätieteilijät ovat ennustaneet äärimmäisten sääilmiöiden yleistyvän. Näin ollen myrskyistä johtuvat sähkökatkot saattavat olla lisääntymään päin.

Laajemmista myrskytuhoista tiedotetaan radiossa, televisiossa ja internetissä. Radion kuuntelu onnistuu, jos käytössäsi on paristo- tai akkuvoimin toimiva vastaanotin (autoradio, paristoradio, kännykän radio tai kannettava tietokone). Lehtimäen Sähköllä on internetissä kotisivut ja facebook-sivut, mutta niiden päivittäminen katkon aikana on epävarmaa.

Sähkökatkon tullessa sammuta kaikki päällä olleet kuumenevat sähkölaitteet (liesi, kahvinkeitin, silitysrauta jne.), etteivät ne sähkön palauduttua jää vahingossa päälle ja aiheuta tulipalon vaaraa.

Kylmälaitteiden turhaa availua kannattaa välttää. Jääkaappi pysyy viileänä parikin tuntia, pakastin kestää sähköttömyyttä pidempään -jopa yli vuorokauden.

Herkimmin pilaantuvat tuotteet on syytä ottaa käyttöön ensimmäisinä.

Ennalta voi sähkökatkoon varautua pitämällä varastossa mm. taskulampun, paristoja, kynttilöitä, tulitikkuja ja varasulakkeita. Elintarvikkeita on syytä olla varattuna pitkän sähkökatkon varalta. Mökillä oleskellessa kannattaa pitää kännykän akku ladattuna.